8.09.13 г.

Дърветата: 16 -причини защо са важни



Дърветата са навсякъде около нас. Въпреки това малцина знаят, как точно те носят прохлада и защо намаляват опасността от наводнения, например. Без дърветата животът щеше да е ужасен, горещ, шумен, люшкащ се между наводнения и суша. Достатъчно е през лятото да минете по булевард без дървета, какъвто е Тодор Александров в София.

Ето и 16-те причини, защо дърветата са важни:

1 Дърветата охлаждат атмосферата. Те имат корени с дълбочина до 60 метра и извличайки подпочвените води, с температура от 10-12 градуса, я издигат нагоре и изпаряват през листата с което охлаждат атмосферата. Тоест те носят хлад от земните недра.

2 Дърветата понижават нивото на подпочвените води, с което намаляват влагата в основите на градските сгради например. Също така намаляват преовлажняването на земеделските земи. Това става с помощта на същите тези до 60 м. дълбоки корени, по които водата прониква надълбоко, като по тръби. Ако няма дървета, водата ще остане в повърхностния почвен слой. Всеки поливал цвете знае, че водата прониква до дъното на саксията за 5-10 секунди. Опитайте обаче с буца изсъхнала земя в стара саксия. Ще мине много време преди водата да попие до долу. Причината е, че ги няма тръбите (корените).

Когато няма дървета, водата ще се оттече по повърхността на почвата и ще предизвика наводнение, като пътьом ще разруши и отнесе почвата.

3 Дърветата задържат почвата, не само като намаляват отнасянето й, чрез задържането на водата, но и спират вятъра, което отново запазва почвата, а също така намаляват силата на падащите водни капки, което ограничава разрушителното действие върху почвата.

4 Дъветата изсушават почвата, чрез нуждата им от вода. Има видове, като евкалипта, който могат да пресушат цели блата, например в Бразилия и Австралия. Затова благодарение на тях подпочвените води се понижават (отиват по-дълбоко) и няма наводнения в мазетата на някои градове.

5 Дърветата осигуряват сянка, с което намаляват жегата.

6 Дърветата задържат въглерода от въздуха, с което намаляват парниковите газове и намаляват температурата в глобален мащаб.

7 Намаляват силата на вятъра с което спомагат и за задържане на снеговете.

8 Дърветата имат шумоизолационен ефект в градовете.

9 Те са дом за много видове животни, основно птици и насекоми, но също така бозайници (катерици, белки, златки).
10 Дърветата осигуряват красота на градовете с тяхната зеленина, цветове, форма на короните и прохлада.

11 Дърветата са основен източник на нектар и прашец за пчелите. Също така на смола, разбира се дървесина и други ценни продукти.

12 Една от основните им функции е осигуряване на плодове.

13 Виреят на места, където не расте дори и трева, като например скалисти хълмове и върхове. Планините са абсолютно непригодни за земеделие, но са подходящи за дървета. Затова те не са конкурент на земеделието, а напротив-подкрепят го чрез осигуряване на постоянен дебит в реките.

14 Създават валежи. Става по следния начин. Вече споменах, че извличат влагата от почвата и подпочвените води до 60 м. дълбочина и през листата я изпаряват. Така се създава влажен въздух. През май и юни слънцето напича. Този влажен въздух се затопля от слънцето и се издига нагоре и настрани (по хълмовете и планините), срещайки студения горен въздух, при което кондензира и следобяд се развива купесто-дъждовна облачност и силни валежи. Ако ги нямаше дърветата, тези валежи нямаше да ги има и то на локално ниво, няма общо с някой циклон или влияние от атлантическия океан.


15 Гората има огромна водозадържаща стойност. Без нея реките нямаше да имат настоящия си сезонен режим, а щеше да са поройни, поради което не само, че нямаше да има питейна вода и вода за напояване, но и щеше да има наводнения, каквито България не е виждала. Доброто земеделие в България се дължи в голяма степен на залесените планини около равнините и котловините.

16 Създават кислород, без който животът на земята би бил немисмим.

Затова моля посадете дърво, наближават месеците подходящи за това. Добро място е гнездо на вашата улица, останало без дърво, по една или друга причина. Ако имате двор, също е добре да посадите дърво. Важно е през първата година да го поливате редовно, чак до първите дъждове през октомври. Първата година корените му проникват само на 1-1,5 м. дълбочина в почвата. Втората са на 2-2,5 м. Едва след това те достигат 5 и повече метра, където нивото на почвената влага е сравнително добро през лятото и то не е изложено на опасност от изсъхване.

17 Предпазват почвата от ерозия

Основната грешка на хората, е че садят дървета, на които не могат да помогнат с поливки през първата година. Нужно е дървото да е максимално голямо, с максимално дълбоки корени, за да оцелее.

Много по-добре е ако на дадено място има самопоникнало дърво, то вече е адаптирано и просто трябва да го оградите и да му дадете шанс да расте.

1 коментар: